Als ondernemer is het belangrijk om altijd goed op de kosten te letten. Je herkent het vast als ondernemer. Je verkoopt veel, je verstuurd veel bestellingen en toch heb je voor je gevoel weinig winst. Het versturen van pakketten is niet goedkoop. Deze prijzen kunnen namelijk flink in de papieren lopen. Op zoek naar een goedkopere manier om de pakketten te kunnen versturen is noodzakelijk. Zeker nu het gratis versturen in webshops toch wel een absolute must is. De klant “shopt” tegenwoordig ook op verzendkosten. De vraag is duidelijk: Hoe verzend ik goedkoper mijn zakelijke pakketten? Deze gids helpt je op weg!
Stap 1: Vergelijk prijzen online
Of je slaat jezelf nu tegen je hoofd of je denkt dit heb ik al lang gedaan. Is op jou het laatste van kracht? Goed gedaan! Toch is dit vaak een stap die wordt overgeslagen. Ben je bijvoorbeeld net begonnen met het versturen van pakketjes? Dan is de kans groot dat je gewoon naar het eerste verzendpunt gaat in jouw omgeving. Echter kan het behoorlijk lonen om de prijzen even te vergelijken. Daarvoor hoef je niet op pad. Dat kan vanuit je stoel achter je scherm. Uiteraard vergelijk je de grote aanbieders, maar vergeet de kleine aanbieders niet mee te nemen. Die zijn soms scherper geprijsd dan de grote spelers.
Stap 2: Ga het gesprek aan met bestaande vervoerders
Soms ligt de tweede stap zo voor de hand dat je hem bijna over het hoofd zou kunnen zien. De meeste vervoerders hebben duidelijke prijzen op hun website staan. Eventueel toegevoegd met een staffelkorting. Hoe meer pakketjes je verzendt, hoe goedkoper het wordt. Bij veel vervoerders zijn dit de standaardprijzen. Toch vergeten kleine en startende ondernemers vaak dat ook zij een handelspositie hebben. Stap 2: Ga het gesprek aan met vervoerders. Geef aan dat je startende bent en dat je verwacht te gaan groeien. Grote kans dat je een betere prijs zal krijgen dan vooraf op de website stond vermeld. Toen ik voor mijn theewinkel House of Tea op zoek was naar een verzendpartner heb ik overal met projecties van groei gewerkt, en dat heeft zeker de prijs helpen drukken.
Stap 3: Zorg voor meer pakketten
Creatief denken brengt je soms op ideeën waar je eerst niet aan gedacht hebt. Hoe meer pakketten je verstuurt hoe goedkoper het verzenden. Dat hebben wij in het vorige punt gezien. Hoe zorg je voor meer pakketten als je verkoop niet sneller groeit? Dit kan door samen met een andere organisatie of webshop je pakketten te verzamelen. Hierdoor heb je direct een grotere hoeveelheid te verzenden pakketten en ongetwijfeld een nog scherpere prijs. Het enige wat je hiervoor moet doen is werken vanuit één account. Misschien heb je wel 2 of 3 webshops die samen zouden willen werken.
Stap 4: Online frankeren
Dit is een verandering die je niet alleen veel tijd kan schelen, maar ook geld. De grootste vervoerders bieden deze functie allemaal aan. Het frankeren en betalen van jouw pakketten online. Het is niet alleen goedkoper, het werkt ook een stuk makkelijker. Je regelt online wat je wil versturen en naar wie. Je betaalt de verzendkosten direct online. Meestal gaat dit per iDeal. Na de betaling kan je het verzendlabel printen en plakken op de doos. Je hoeft hierna alleen nog het pakket af te leveren. In sommige gevallen heb je ook de mogelijkheid om het pakket op te laten halen. Dat kan met veel pakketten dan weer ideaal zijn en tijdbesparend.
Stap 5: verpakkingsmateriaal hoort ook bij de kosten
Zoals wij ook begonnen. Je hebt soms van die kosten waar je misschien niet altijd goed over nadenkt. Verpakkingsmateriaal van jou te verzenden pakketten is daar bij veel bedrijven één van. Als startende ondernemer is het wellicht nog wat spannend. Toch is het raadzaam om dit soort materiaal groot in te kopen. Dar kan je flinke korting op krijgen. Ook deze kosten horen bij het verzenden van zakelijke pakketten. Je kan bijvoorbeeld de prijzen van verschillende groothandels in verpakkingen eens vergelijken. Misschien is diegene het dichtstbij niet per se het goedkoopste. Samen met bovenstaande tips kan je hiermee de kosten een stuk terugdringen.
Stap 6: Verpak zo klein mogelijk
Zorg dat je bij het inpakken goed op de hoogte bent van de formaten en prijzen die jij hebt onderhandelt met jouw vervoerder. Pak niet uit het gemak een (te) grote doos. Veel bestellingen worden in een grote verpakking gedaan terwijl dat niet nodig is. Is het een kleine bestelling? Wellicht kan je het pakket dan het beste per brievenbus post versturen. Er hoeft vaak geen extra ruimte in het pakket te zitten. Dat is zonder van het papier maar ook zonder van de eventueel extra kosten.